”Monsanto-jordar”.
Så kallar han Indiens jordbruksmarker som mer eller mindre har konstgödslats och besprutats ihjäl och saknar mull och mikroorganismer.
Men mitt bland grannskapets uttorkade, rödbruna kemikaliefält lyser hans marker hoppfullt gröna. Efter två år med inblandning av biokol, kompost och gödsel grönskar hans döende marker igen!
Snabbväxande eukalyptus, bambu, skal från kokosnötter och andra nötter och ogräs omvandlas i en enkel Kon-Tiki till livgivande biokol. En anläggning för varmkompost med maskar förvandlar avfall till värdefull jordförbättring.
Chidambar Badanal Siddaiah med företaget Humverm Private Limited, tror på biokol som räddningen för Indiens utarmade och döende jordar. Men det är dags att skala upp produktionen och hitta nya tekniska lösningar som gör produktionen effektivare och lönsammare.
Kanske finns den enkla, småskaliga och miljövänliga anläggningen som Chidambar söker i Spetsamåla? Mattias ”Mr Biochar Sweden” Gustavsson, vice vd på Ecotopic och Biokolprodukter , tog med sin gode vän från Mysuru i södra Indien på road trip i södra Sverige för att titta på biokolanläggningar, produktion, råvaror och användningsområden.
Mötet i Spetsamåla blev intressant och givande. Vår prototypmila Aurora visade upp sig från sin bästa sida, med jämna temperaturer, o-rök från skorstenen och ett gott utbyte: 700 liter biokol och 80 kg grillkol.
Vi hoppas nu att vår enkla och smarta produktionsanläggning som varken kräver stora investeringar eller ingenjörskunskaper ska kunna bidra till klimatarbetet i andra länder.
Vi önskar vår nye biokolvän Chidambar lycka till och hoppas på ett gott framtida samarbete! Och vi tackar för mötet som gav oss ny inspiration och energi att fortsätta vårt utvecklingsarbete.