Branta Berg

Naturnära Njutveckling

Logga ut från vardagens stress, koppla ner från aktivitet och unna dig att vila, vandra, vara.
Låt elden värma dig, skogen omfamna dig och fåglarna underhålla dig. Låt naturen bli en kravlös kraftkälla som inspirerar, lugnar och läker.

Bo i en rustik, timrad stuga med torvtak, laga till en vild måltid över öppen eld, vandra Bergakungens stig, balansera på Katla-ryggen och meditera vid Tallehall. Eller bada och titta på stjärnorna.

Här finns varken minibar, hårtork eller platt-TV. Men här finns stillhet, närvaro, ostördhet och äkthet, möjlighet till självsamhet eller gemenskap, nedvarvning eller uppladdning.

Välkommen till Branta Berg – din guide till tystnaden!

Redan 1752 finns Branta Berg med på kartan

Berget

Redan 1752 finns Branta Berg med på kartan; bönderna i Spetsamåla och Juvansmåla är osams om byagränsen och en lantmätare med följe kallas ut till förrättning.

I skogen finns potatisgropar, odlingsrösen, stenmurar, rostiga verktyg och en backstugeruin. Området har en unik norrlandsprägel med tallmoar med lingon och renlav. Inlandsisen har varit lekfull och staplat jätteblock i märkliga formationer. I bergsbranten finns gårdens eget naturreservat.

Bo ien mysig timmerstuga på Spetsamåla Gård

Bo/Vara

I en 19 m² stor timmerstuga med plats för upp till 8 dagsgäster och 1-4 övernattande gäster.
Sov gott – i 120 cm bred dubbelsäng i sovalkov och uppe på sovloft.
Laga till en härlig trerätters middag över öppen eld

Äta

Laga din måltid över öppen eld i uteköket! Grädda, stek, woka, rök, koka grilla… Låt smaklökarna jubla!

I stugan finns gasolspis, köksutrustning och  Branta Bergs egen stengodsservis, tillverkad av krukmakarmäster Ida Persson med företaget Lergrova i Västerbotten.

Bada, grilla och ta en roddtur i en liten sjö

Djupa Tjärn

I dalgången nedanför stugan glittrar en liten sjö. Här kan du bada, grilla och ta en roddtur, Eller bara lyssna till bäckens porlande. Har du tur kan du se rådjuren komma fram för att dricka i skymningen.
Vandra, upptäck och njut av lugnet

Vandra

Stigen upp till Branta Berg från Lilla Parkeringen är knappt en kilometer lång.

På berget finns cirka fyra kilometer stigar med vilo- och tankeplatser. Stigarna är väl markerade med färgade fågelholkar och finns inritade på en enkel karta.

Bo enkelt och mysigt mitt i naturen utan vardagsstressen

Natyrlyx / Bekvämligheter

På Branta Berg finns ingen el eller rinnande vatten. Stugan värms upp av en gjutjärnskamin, här finns gasolspis, lyktor, ljus och ficklampor.

Det finns gott om vatten i glasburkar med tappkran och i dunkar och sjön att bada i. I förrådsstugan Trisseboda finns ett fräscht utedass med friskt björkris, tvättställ, tvål och handdukar.

Bastukåtan

Unna dig en avkopplande stund i den mysiga bastukåtan, tillverkad av Lapland House i Haparanda.
Låt björkveden värma dig och Djupa Tjärn svalka dig!
utekök

Utekök

Ett väl utrustat och vädersäkrat utekök och en skogsmatsal gör utomhusmatlagningen till ett angenämt äventyr.

Mossoleum

Välkommen ut i mossornas förunderliga värld. Träffa den lilla räffelmossan, läs om vilken mossa björnarna helst bäddar sitt ide med och kryp in i Mossatrollets grotta! Mossoleumet är anlagt till förmån för Barndiabetesfonden, swish 900 05 97.

Miljö

Stugorna är timrade och byggda av virke från bygdens skogar, de är behandlade med tjära, isolerade med lindrev och ekofiber och har gröna tak. Morsö-kaminen har en förbränningsteknik som klarar de hårdaste miljökraven.

Sängkläderna kommer från mormors linneskåp, täcken och kuddar är tillverkade av mullbärssilke. Råvarorna till matupplevelserna är närproducerade och ekologiska så långt det är möjligt.

Vi önskar och strävar efter att din vistelse på Branta Berg ska sätta spår i ditt liv men inte lämna några avtryck i miljön.