”En explosion av alla tänkbara långväga frukter: passionsfrukt, mango,
lime och tamarillo. Allt toppat med mera hemtama stråk av nypon; och
precis som ett nobelt vin balanseras saftigheten med hög syra och en
aning välkommen garvsyra som får kinderna att strama.”
(Tidningen Gourmet nr 2/2004)
``Nordens passionsfrukt“ - från Himalaya till Blekinge!
Havtorn är superbäret som är laddat med sol, sund livskraft, skönhet och
smakupplevelser!
Havtorn räknas som ett av världens nyttigaste bär. Det innehåller:
Antioxidanter och sju vitaminer: A, B, C, E, F, K och P. C-vitamininnehållet i havtorn är cirka 5 gånger större än i apelsin.
De nyttiga, naturliga fettsyrorna omega 3, 6, 7 och 9.
Havtorn för hälsans skull
Havtorn härstammar från Himalya. Redan de gamla kineserna använde
havtorn som läkemedel för 1 000 år sedan. Enligt studier kan bären hjälpa
mot fetma, högt kolesterol, blodproppar, magsår, cancer och leverskador.
De mjukar upp torra slemhinnor, stärker immunförsvaret och motverkar
inflammationer.
Även huden mår bra av havtornsoljan: den lindrar acne, eksem och torr
hud och lär även ha anti-age egenskaper. Den skyddar mot strålning, välkänt från Tjernobylkatastrofen och rymdfärder.
Förgyller vardag och fest
Bären smakar ljuvligt i desserter som glass, pannacotta och cheesecake. Smakar extra gott i kombination med mörk choklad. Passar utmärkt i matlagningen till t.ex. sillinläggning eller som sås till fisk eller kött. Eller varför inte prova en syrlig havtornsmarmelad till ostbrickan? Eller ät havtornen precis som de är som snacks eller i müslin och frukostgröten.
Havtorn odlas av Leif och Carina Larsén
i Spetsamåla, Holmsjö.
076-869 58 10
leif(at)spetsamalagard.se